תגובת ענת בירן להצעה לבטל היטל השבחה בעת מכירת דירה

לפי ההצעה שנבחנת במשרד המשפטים, יקודם תיקון לחוק לפיו היטל השבחה יחויב רק בקבלת היתר בנייה, ולא גם במכירת דירה כפי שהיה נהוג עד כה. גובה ההיטל הרלוונטי ייקבע על פי שווי הנכס במועד המכירה או הוצאת היתר הבנייה

הצוות הבינמשרדי במשרד המשפטים לבחינת שינויים בתחום היטלי ההשבחה, התכנס אמש לדיון שבו בחן בין השאר את ביטולו של היטל ההשבחה בעת מכירת דירה - מס שעשוי להגיע למאות אלפי שקלים במיוחד באזור המרכז. בדיון אמש לא התקבלו החלטות ע"י הצוות הבינמשרדי אשר בראשו עומדת כרמית יוליס, המשנה ליועמ"שית, ונציג שר הפנים. חברים בו גם ראש מטה התכנון הלאומי, מנכ"ל מינהל התכנון, ונציגי משרד ראש הממשלה ואגף התקציבים באוצר.

 

לפי ההצעה שנבחנת במשרד המשפטים, יקודם תיקון לחוק לפיו היטל השבחה יחויב רק בקבלת היתר בנייה, ולא במכירת דירה בנוסף כפי שהיה נהוג עד כה. גובה ההיטל הרלוונטי ייקבע על פי שווי הנכס במועד המכירה או הוצאת היתר הבנייה.

 

עו"ד ענת בירן, מומחית לתכנון ובנייה ובעלת משרד ענת בירן – עורכי דין: "אני תומכת בהצעה לדחות את היטל ההשבחה בעת מכירת דירה, משום שכיום המוכר נדרש לשלם על זכויות שלא בהכרח ימומשו בעת קבלת ההיתר, ואם ימומשו – ייתכן והן יהיו פטורות או ימוסו חלקית (עקב פטור מכוח תמ"א 38 או 25% בלבד בחלופת שקד ובפינוי בינוי). החלוקה שנעשתה בפסיקה בין זכויות מותנות לזכויות מוקנות, יצרה חוסר ודאות לגבי חלוקת היטל ההשבחה בין המוכר לקונה בשלב חתימת העסקה, ובנוסף קיימת תופעה של הטלת ריבית פיגורים בגין היטל השבחה על חוזים שנחתמו וכללו תנאים מתלים. פיתרון לפיו היטל השבחה יחול רק בעת קבלת היתר, יקטין את המחלוקות השמאיות והמשפטיות, וייתכן שגם יגדיל את היקף עסקאות המכר, תוך השפעה על מחירי הדירות".